Що таке трекінгові палиці і навіщо вони

Що таке трекінгові палиці і навіщо вони

Предком сучасних трекінгових палиць вважається альпеншток, це дерев'яна палиця з вістрям на кінці.

Альпенштоки використовувалися альпіністами, пастухами, козаками і тд. Різні народи мали свої різновиди, десь це був гачок, десь невелика сокира на протилежному боці ціпка. Але суть залишалася однією, на цю палицю було зручно спиратися в гірській місцевості, а альпіністи встановлювали намет за допомогою двох таких палиць.

На відміну від від альпенштоків, де древко було цільним і мало розмір 130-170 см., сучасні трекінгові палиці, що складаються з секцій, в стані для транспортування, займають 50-60 см і пара важить приблизно 600 грам. Виготовляють палиці з алюмінію, а більш полегшені варіанти з скловолокна.

Сучасні трекінгові палки служать для тих самих цілей що і 80 років тому, а саме допомагають підніматися вгору по крутих схилах або спускатися з них, а так само за допомогою палиць досі встановлюють намети або шатри. Коли ви піднімаєтеся вгору з важким рюкзаком, у вас працюють тільки ноги, а руки ніяк не задіяні. Що б зняти частину навантаження з ніг і спини, при підйомі можна спиратися на пару палиць. Так само палиці дуже сильно підвищують стійкість людини. Уявіть що ви йдете по нерівному рельєфу з важким рюкзаком за спиною. Під час ходьби ми короткочасно залишаємося на одній нозі і іноді такого короткого часу вистачає що б втратити рівновагу і впасти. З трекінг палицями у вас завжди буде 3 точки опори, що набагато стійкіше, особливо при спусках на дрібних камінцях, так звана "сипуха".

Так само трекінгову палицю можна використовувати в якості гальма при зриві на льодово-сніговому схилі. Справедливості заради варто відзначити що новачкові виявитися на такому схилі без альпіністського спорядження і випадково, шансу мало, але все ж можливо.

Ще одним однією сферою застосування палиць є установка за допомогою них наметів або шатрів. Зараз як і раніше є двосхилі намети, для установки яких потрібно 2 трекінгові палки, сам тент і відтяжки. Як правило такий варіант вибирають "легкоходи", рюкзаки яких часто важать 5-6 кг. І варіант намету, в якому може жити ціла група туристів 7-10 чоловік. Тут так само трекінгові палки служать елементами каркасу, але потрібно їх уже близько 8 штук.

Резюме. Це не всі варіанти де можуть бути застосовані трекпалки, але навіть цих буде достатньо більшості туристів. Якщо ви тільки починаєте ходити в походи, то поцікавтеся у головного вашої групи чи потрібні для цього походу трекінгові палки і якщо так, то беріть на прокат або купуйте.

Як налаштувати палиці для трекінгу і ходити з ними, читайте в цій статі

 

 

Візьміть на прокат:


    Потужність: 2500 w Витрата: 180 гр / год Регулятор потужності: так Пьезопідпал: так Вага: 1,7 кг Паливо: газовий картридж ізо...
Большая часть штанов имеет стиль unisex, то есть отлично подойдет как парням так и девушкам, исключением являются совсем маленькие штаны, он...
Чохол на рюкзак або raіn cover служить для короткочасно захисту рюкзака від дощу. Так само він потрібний коли в дощову погоду необхідно покл...
Пічка на твердому паливі з турбіною або турбо пічка - це відмінне рішення для походу, вона вирішує кілька питань: Приготувати їжу на ць...