Що таке туристичний килимок та їх види

Що таке туристичний килимок та їх види

Туристичний килимок, килимок для сну або карімат - це виріб,

видовженої форми, призначене для безпечного і комфортного сну туриста в поході, на кемпінгу або при сходженнях. Основним завданням килимків є забезпечення перш за все теплоізоляції туриста під час сну, а другорядним завданням є забезпечення комфорту.

Теплоізоляція туристичних килимків

Що б як то порівнювати килимки по теплоізоляції один з одним, в тому числі і різних виробників, ASTM International (всесвітній орган тестування, ввели таке поняття як R-value. Це якийсь показник, який присвоюється килимку, в залежності від результатів випробувань, подібно тестуванню температури комфорту спальника, за стандартом EN 13537. Чим вище показник R-Value, тим краще його теплоізоляція і ширше сфера застосування. У відповідності зі значеннями R-Value, виробники можуть давати рекомендації по температурі використання килимків.

Чи варто економити на туристичному килимку?

Наприклад ви йдете в похід, де ночувати вам потрібно на снігу. Ви придбали дорогий пуховий спальний мішок, і взяли з собою звичайний килимок типу ізоматів, наприклад іжевська пінка. В такому випадку у вас є дуже хороший шанс перетворити свій зимовий і теплий спальник в звичайний літний і тонкий. Справа в тому, що R-Value такого карімата, нижче допустимого для ночівель на снігу, а під час сну, ви власною вагою стискаєте пуховий наповнювач спальника, перетворюючи його в місцях дотику з килимком, в шар утеплювача, який практично не утримує втрату тепла. А як відомо, саме наявність повітря в шарах наповнювача, перешкоджає втраті тепла, так як повітря має низький коефіцієнт теплопровідності. Таким чином, дуже важливо щоб T-Comf спального мішка відповідав R-Value килимка, таким чином досягається оптимальність спальної системи.

Види туристичних килимків

Сучасні килимки для сну можна розділити на такі види:

Килимки "самонадувні" або самостійно надувні

Виготовлені такі килимки зі спеціальної пористої піни без ефекту пам'яті, а зверху покриті ПВХ тканиною. Коли килимок знаходиться в складеному для перенесення стані, в ньому майже відсутнє повітря, для того що б привести такий килимок в режим сну, досить відкрутити клапан, і завдяки пружності піни, повітря почне заповнювати пори. Завдяки такому ефекту, килимки і називають саме надувними. Такі килимки можна додатково надути легенями, але є думка що вологе повітря може викликати грибок всередині, хоча навіть самі деякі виробники рекомендують додатково надути в такий спосіб, та й килимок швидше приходить в непридатність через проколи, ніж через вологість всередині.

теплоізоляція

Ці килимки покривають весь спектр температур. Їх виготовляють на всі 4 сезони.

комфорт, зручність і функціональність

Спати на таких килимках дуже зручно. деякі моделі, по комфорту сну, можна порівняти з домашніми матрацами. Для кемпінгу є збільшені за площею і висотою моделі. Ще однією перевагою є те, що повітря розбите на дрібні бульбашки, яке заповнює піну, і немає почуття охолодженого повітря під спиною, особливо таке відчувається під ранок. Що стосується зручності складання, то тут все в порядку, досить відкрити клапан і покласти ваш килимок, і продовжувати займатися іншими справами, коли він набере потрібний об'єм повітря, закрити клапан. Здування займає трохи більше часу, так як просто відкрити клапан вже не вийде. Вам потрібно самостійно скручувати килимок, попутно даючи час щоб повітря вийшло з пор.

Ще однією особливістю є те, що з такого килимка, за допомогою спеціального чохла зі стропами, можна легко виготовити дуже зручне крісло зі спинкою.

вага і розмір

З складеному стані, в обсязі такі килимки займають приблизно 40% від обсягу ізомата але все ж поступаються надувним моделям. За вагою вони будуть важчі 2 своїх побратимів.

надійність

У надійності поступаються ізомату, так як його можна проколоти. але перевершують надувні, на відміну від яких, навіть після проколу і втрати всього повітря, ви залишитесь спати на шарі піни. Ремонтуються вони так само, як і надувні, за допомогою швидковисихаючого клею без використання латок. Основною проблемою є знайти прокол.

Надувні туристичні килимки

По суті це надувні матраци, тільки виготовлені з легких і сучасних матеріалів.

теплоізоляція

В основному їх роблять трьох сезонними і окрема категорія утеплені надувні килимки для всіх чотирьох сезонів.

комфорт, зручність і функціональність

По зручності сну на них можна порівняти з само надувними килимками, деякі моделі навіть і перевершують, за рахунок більшої висоти і більшого діапазону регулювання м'якості під себе. Але варто зазначити, що оскільки в основному це моно об'ємні вироби, хоча виробники всіляко придумують різні конструкції, повітря як би розтікається з під вас в вільні порожнини і багато хто відзначає незручність через це. Що стосується надування таких килимків, то це робиться або невеликим електричним насосом, або ж чохлом від самого килимка, який одночасно є і насосом. По зручності і швидкості приведення такого килимка в бойовий режим, віддаємо йому останнє місце. Щоб скласти килимок в чохол, потрібно відкрити клапан і почекати поки вийде повітря, далі скрутити попутно випускаючи залишки повітря.

Так само як і длясамо надувних моделей, існують спеціальні чохли, що перетворюють килимок в крісло.

вага і розмір

Це самі компактні і легкі варіанти. Наприклад 4х сезонній надувний килимок в обсязі може бути не більше літрової пляшки і важити до 400 грам.

надійність

поступаються ізомату та само надувним моделям, хоча варто відзначити що є моделі складаються з верхньої і нижньої незалежної частини. І якщо ви пробили один балон, але свою теплоізоляцію такий килим втратить на половину а не повністю. Але це впливає на комфорт і зручність, так як вимагає додатково накачувати другу секцію.

Карімати

Виготовляють такі килимки з спіненого ПВХ матеріалу. Бувають килимки із закритою порою, які не боятися вологи і з відкритою. Найдешевші і доступні моделі це килимки Іжевського заводу, з якими туристи ходять і по цей день. Так само є більш просунуті моделі, такі як наприклад Therm-a-rest. Існують килимки, які скручуються в тубус і складаються гармошкою.

теплоізоляція

Такі килимки в основному підходять для літніх походів, але варто відзначити що набрати необхідну теплоізоляцію можна декількома такими килимками, але це впливає на вагу і об'єм.

комфорт, зручність і функціональність

Це самий не комфортний варіант для сну через свою товщини. Найпростіші літні моделі це приблизно 10-12 мм на відміну від надувних и само надувних моделей, де ці показники сягають 40-50 мм. Що стосується підготовки килимка до режиму сну, то це лідер, особливо моделі гармошкою розкладаються на 5 секунд на відміну від побратимів з середніми показниками 2 хвилини у підготовленого туриста.

Так само цей варіант займає перше місце по функціональності. У поході такий килимок часто виконує роль захисту від вітру для пальника, каркас жорсткості в без каркасних рюкзаках, що полегшує загальну вагу спорядження туриста, виготовляють устілки для взуття, теплоізоляцію для пластикової пляшки, перетворюючи її в термос, так само можна використовувати в якості кокона для перетягування потерпілого (волочіння по снігу) і інші корисні штуки в поході.

вага і розмір

Це самий об'ємний варіант килимків. За вагою він займає середню позицію, поступаючисьнадувним килимкам.

надійність

По надійності ці килимки на першому місці. Навіть порваний навпіл і склеєний клейкою стрічкою, він буде тепло ізолювати вас як і новий.

Який килимок вибрати?
Ідеальною рекомендації на цей рахунок немає. Потрібно визначити в які кліматичні умови ви збираєтеся, що для вас важливіше вага, обсяг, надійність або ціна.

Візьміть на прокат:


Портативний душ фірми КЕМПІНГ, модель FLOW - відмінне рішення для походу. Дозволить вам приймати душ або робити ранкові процедури максимальн...
Моно об'ємний 60 літровий рюкзак на багажник велосипеда. Рюкзак виконаний у вигляді цільної конструкції. Колоші й центральна частина багаж...
Прокат казанків і треног для кемпінгу, а також розбірних треног для походу Чи збираєтеся з компанією на пікнік в похід або на риболовлю? Ве...
Категорії наметів: Категорія А це намети з терміном експлуатації не більше 2х сезонів, дорожчі і надійніші моделі, все повністю справно. ...