Штормові відтяжки у намета. Що це та як користуватись

Штормові відтяжки у намета. Що це та як користуватись

Що таке штормові відтяжки для намету?

Це мотузка або реп шнур довжиною близько 3 метрів, за допомогою якого намет кріпиться до землі, снігу, скелях.

З назви зрозуміло що використовуються вони під час шторму і сильного вітру, для того щоб зменшити навантаження на дуги намету. Завдяки цим розтяжкам значно підвищується стійкість намета. Якщо ви користуєтесь наметом в теплу пору, і не передбачається погіршення погоди, їх можна не використовувати.

Так само є такий вид наметів як кемпінгові, для них розтяжки використовуються в більшості випадків, так як без них конструкція навіть без вітру буде не дуже стабільною, і ви не зможете використовувати всі принади цих наметів, наприклад тамбур або навіс від сонця над входом.

Як правильно натягнути штормові розтяжки

Для цього вам знадобиться сама відтяжка і кілочок. До намету відтяжка кріпиться за спеціальні вантажні петлі розташовані зовні намету. Ви їх впізнаєте по формі трикутника.

Ідеальною відстанню на якій кілочок вбивається в землю буде таке, при якій вантажна петля прийме форму трикутника, а відтяжка продовжить лінію однієї зі сторін трикутника (див. Мал. Нижче).

Це потрібно для того, щоб навантаження рівномірно розподілилося по всій довжині вантажний петлі, і вона не почала відриватися в одному місці, як правило зверху.

Кілочок потрібно увіткнути під кутом від намету, як показано на зображенні нижче.

На зображенні нижче показано як правильно і не правильно натягувати відтягнення і під яким кутом забивати кілочок в землю.

Види кріплення штормових відтяжок

  • За допомогою вузлів

Можна звичайно прив'язати будь-якими вузлами, які ви знаєте, головне пам'ятати що вам їх потім доведеться розв'язати.

Недоліком зав'язування «неправильними вузлами» є те, що якщо вам знадобиться вкоротити або подовжити відтяжку (наприклад грунт від дощу сильно розкис, а пориви вітру вирвали кілочок, і він в цьому грунті більше не тримається), розв'язувати вузли ви будете під дощем.

Тому правильними вузлами є ті, які легко можна розв'язати і які дозволяють вам вкоротити або подовжити або вкоротити відтягнення легким рухом.

Для закріплення мотузки на кілку використовуйте вузол який альпіністи називають "напівсхоплюючий", як правильно його зав'язати показано на зображенні нижче.

  • За допомогою спеціальних пристосувань


Багато хто бачив ці пластикові або алюмінієві штуки, але не всі знають для чого вони і як взагалі ними користуватися.

Група А - це найбільш популярні варіанти, група B - окремо докуповується до наметів або входить до комплекту дорогих наметів.

Розглянемо як користуватися тільки групою А.

Принцип роботи всіх цих пристроїв полягає в тому, щоб зафіксувати відтяжку і не дати мотузці послабиться. Це досягається за рахунок перегинів мотузки і тертя мотузки об пластик або метал.

На малюнках нижче показані способи використання кріплень штормових відтяжок. Для зручності на деяких малюнках відтяжка 2 кольорів, щоб було зрозуміло в які отвори і з якого боку протягувати мотузки.

Альтернативні способи використання відтяжок

Окрім прямого призначення штормові відтяжки можна використовувати як мотузку для сушіння одягу і у всіх будь-яких ситуаціях, де вам може знадобиться мотузка.

Користуйтеся відтяжками правильно, друзі.